Ulepsz metodę testowania z działem bezpieczeństwa żywności 3M. Zapoznaj się z badaniem porównawczym dotyczącym Systemu Detekcji Molekularnej 3M™ dla STEC i Salmonelli.
W celu dbania o bezpieczeństwo klientów i dobre imię Twojej firmy, możesz liczyć na nasze wsparcie w zakresie wiedzy technicznej i merytorycznej.
Pobierz teraz artykuł (345 KB).
Wystąpił błąd podczas przesyłania danych. Prosimy spróbować później jeszcze raz...
Pobierz teraz artykuł.
Wystąpił błąd podczas przesyłania danych. Spróbuj ponownie później...
Szacuje się, że konusmpcja mięsa na świecie wzrośnie w najbliższym czasie o 7%*, zmuszając producentów z sektora mięsnego do podejmowania wszelkich działań w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności na najwyższym poziomie. Tak szybki wzrost produkcji żywności, stwarza dotatkową konieczność właściwej oceny i analizy ryzyka procesów produkcyjnych.
W poniższym artykule poruszyliśmy najważniejsze kwestie dotyczące bezpieczeństwa produkcji, o których producenci z sektora mięsnego muszą wiedzieć podczas planowania nowych i modyfikacji istniejących lini produkcyjnych, m.in.
*Odnośniki w artykule
Weź udział w serii 5-ciu webinarów, prowadzonych przez dr Martina Wiedmanna, dotyczących monitoringu środowiska i dowiedz się więcej na temat właściwego podejścia do analizy po etapie mycia i dezynfekcji.
Escherichia coli to Gram-negatywna bakteria z grupy coli, która jest jedną z najczęściej występujących bakterii w układzie pokarmowym człowieka. Niektóre szczepy E. coli powodują ciężkie zatrucia pokarmowe po spożyciu skażonej żywności. Należą do nich m.in. bakterie E. coli (STEC), produkujące shiga-toksyny (stx). Najczęściej występujący serotyp STEC to E. coli O157:H7, odpowiadający za ponad 75% infekcji na całym świecie wywołanych przez te baterie.
Listeria monocytogenes, to bakteria Gram-dodatnia, często występująca w wilgotnych warunkach, w tym w glebie, wodach powierzchniowych i rozkładającej się roślinności. Listeria monocytogenes to najbardziej niechlubny z 17 znanych gatunków Listerii.
Salmonella jest Gram-ujemną bakterią w kształcie pałeczki, która jest jednym z kilku organizmów z rodziny Enterobacteriaceae. Salmonella jest obecnie najczęściej zgłaszaną przyczyną chorób przenoszonych drogą pokarmową, co czyni ją jednym z najważniejszych testowanych organizmów dla przetwórców żywności.
Skontaktuj się dziś z przedstawicielem handlowym 3M, aby zobaczyć, które z kompleksowych rozwiązań 3M do przetwórstwa mięsa nadają się do Twojego laboratorium.
Dziękujemy za zainteresowanie. Przedstawiciel ds. Bezpieczeństwa żywności wkrótce się z Państwem skontaktuje.
An error has occurred while submitting. Please try again later...