1. Polska
  2. Ochrona Zdrowia
  3. Bezpieczeństwo w przetwórstwie mięsnym: wołowina, wieprzowina
Ochrona Zdrowia
Przetwórstwo mięsa czerwonego.

Z tą metodą poprawisz jakość swoich analiz.

Ulepsz metodę testowania z działem bezpieczeństwa żywności 3M. Zapoznaj się z badaniem porównawczym dotyczącym Systemu Detekcji Molekularnej 3M™ dla STEC i Salmonelli.

POBIERZ ARTYKUŁ

Kompleksowe rozwiązania

W celu dbania o bezpieczeństwo klientów i dobre imię Twojej firmy, możesz liczyć na nasze wsparcie w zakresie wiedzy technicznej i merytorycznej.

Dopasowanie do Twojego sposobu pracy

Dział Bezpieczeństwa Żywności 3M dostarcza rozwiązania, które pomogą Ci spełnić wymagania i regulacje przepisów USDA, dotyczące przemysłu mięsnego na kazdym etapie produkcji.

  • Schemat przedstawiający proces przetwarzania mięsa.
    Kliknij po więcej szczegółów
    Kliknij po więcej szczegółów
Pobieranie próbek z tusz
Rozdrabnianie i mielenie
Obróbka i pakowanie produktów gotowych do spożycia


  • Strony artykułu 3M
    • Przeczytaj badanie porównawcze Systemu Detekcji Molekularnej 3M™ z tradycyjną reakcją łańcuchową polimerazy (PCR) przy wykorzystaniu nowego oznaczenia STEC i Salmonella.
    • Przeczytaj w jaki sposób technologia bioluminescencyjna LAMP może usprawnić proces badania w laboratorium. Badanie zostało przeprowadzone w laboratorium akredytowanym zgodnie z normą ISO/IEC 17025 i miało na celu porównanie Systemu Detekcji Molekularnej 3M™ w kierunku STEC i Salmonelli (metoda MLG 4.10*) w matrycach wołowych i drobiowych. Porównanie obejmowało również metodę STEC (stx i eae) do przesiewowej detekcji STEC w matrycach wołowych i drobiowych – MLG (metoda 5C.00*).
      *Bibliografia dostępna w artykule.

    POBIERZ ARTYKUŁ


Zamknij  
  • Prosimy wypełnić wszystkie wymagane pola, aby pobrać nasz artykuł dotyczący oceny Systemu Detekcji Molekularnej 3M™ do wykrywania STEC i Salmonelli w matrycach (próbkach) wołowych i drobiowych.

  • Wszystkie pola są wymagane, chyba że określono inaczej

  • Polska
  • W konsekwencji połączenia Działu Bezpieczeństwa Żywności firmy 3M z firmą Neogen Corporation i/lub jej niektórymi jednostkami zależnymi („Neogen”) spółka 3M za pomocą tego formularza pozyska od Ciebie pewne dane, które następnie przekaże spółce Neogen i jej podmiotom zależnym. Wypełniając poniższy formularz, wyrażasz zgodę na udostępnienie przez 3M Twoich danych firmie Neogen, aby umożliwić jej kontakt z Tobą. Jeśli nie chcesz, aby Twoje dane zostały przekazane firmie Neogen, nie wypełniaj tego formularza.

  • Polityka prywatności 3M zawiera dokładniejsze informacje oraz opis przysługujących Ci praw ochrony danych. Polityka prywatności Neogen dokładniej opisuje, jak się kontaktować z firmą Neogen oraz jak postępuje ona z danymi osobowymi użytkowników, w tym jak można wyegzekwować prawa do ochrony danych przysługujące użytkownikom.

  • Prześlij

Dziękujemy

Pobierz teraz artykuł (345 KB).

Przepraszamy...

Wystąpił błąd podczas przesyłania danych. Prosimy spróbować później jeszcze raz...

Zamknij  
  • Prosimy o wypełnienie wszystkich wymaganych pól, żeby zamówić lub pobrać naszą publikację dotyczącą Analizy Ryzka Kontaminacji w Przetwórstwie Mięsnym
  • Informacje podane przez Państwa posłużą do udzielenia odpowiedzi na Państwa pytania drogą elektroniczną lub telefonicznie, przez przedstawiciela Neogen lub przez jednego z naszych partnerów biznesowych, któremu udostępniliśmy Państwa dane osobowe zgodnie z Polityką prywatności Neogen.

  • Wszystkie pola są wymagane, chyba że określono inaczej

  • Wybierz
  • Polska
  • (Przytrzymać klawisz [Ctrl], aby wybrać kilka opcji)

  • W konsekwencji połączenia Działu Bezpieczeństwa Żywności firmy 3M z firmą Neogen Corporation i/lub jej niektórymi jednostkami zależnymi („Neogen”) spółka 3M za pomocą tego formularza pozyska od Ciebie pewne dane, które następnie przekaże spółce Neogen i jej podmiotom zależnym. Wypełniając poniższy formularz, wyrażasz zgodę na udostępnienie przez 3M Twoich danych firmie Neogen, aby umożliwić jej kontakt z Tobą. Jeśli nie chcesz, aby Twoje dane zostały przekazane firmie Neogen, nie wypełniaj tego formularza.

  • Polityka prywatności 3M zawiera dokładniejsze informacje oraz opis przysługujących Ci praw ochrony danych. Polityka prywatności Neogen dokładniej opisuje, jak się kontaktować z firmą Neogen oraz jak postępuje ona z danymi osobowymi użytkowników, w tym jak można wyegzekwować prawa do ochrony danych przysługujące użytkownikom.

  • Prześlij

Dziękujemy

Pobierz teraz artykuł.

Przepraszamy...

Wystąpił błąd podczas przesyłania danych. Spróbuj ponownie później...

Ocena ryzyka kontaminacji w przemyśle mięsnym

  • Okładka poradnika dotyczącego kontroli środowiska

    Przegląd dostępnych rozwiązań

    Szacuje się, że konusmpcja mięsa na świecie wzrośnie w najbliższym czasie o 7%*, zmuszając producentów z sektora mięsnego do podejmowania wszelkich działań w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności na najwyższym poziomie. Tak szybki wzrost produkcji żywności, stwarza dotatkową konieczność właściwej oceny i analizy ryzyka procesów produkcyjnych.
    W poniższym artykule poruszyliśmy najważniejsze kwestie dotyczące bezpieczeństwa produkcji, o których producenci z sektora mięsnego muszą wiedzieć podczas planowania nowych i modyfikacji istniejących lini produkcyjnych, m.in.

    • Ocena ryzyka kontaminacji
    • 10 zasad dobrej praktyki higienicznej
    • Jak poprawnie wprowadzić i stosować program monitoringu środowiska

    *Odnośniki w artykule


Przegląd kluczowych mikroorganizmów badanych w sektorze mięsnym

  • Renderowanie bakterii E. Coli

    Escherichia coli (STEC)

    Escherichia coli to Gram-negatywna bakteria z grupy coli, która jest jedną z najczęściej występujących bakterii w układzie pokarmowym człowieka. Niektóre szczepy E. coli powodują ciężkie zatrucia pokarmowe po spożyciu skażonej żywności. Należą do nich m.in. bakterie E. coli (STEC), produkujące shiga-toksyny (stx). Najczęściej występujący serotyp STEC to E. coli O157:H7, odpowiadający za ponad 75% infekcji na całym świecie wywołanych przez te baterie.

  • Renderowanie bakterii Listeria

    Listeria

    Listeria monocytogenes, to bakteria Gram-dodatnia, często występująca w wilgotnych warunkach, w tym w glebie, wodach powierzchniowych i rozkładającej się roślinności. Listeria monocytogenes to najbardziej niechlubny z 17 znanych gatunków Listerii.

  • Renderowanie bakterii Salmonella

    Salmonella

    Salmonella jest Gram-ujemną bakterią w kształcie pałeczki, która jest jednym z kilku organizmów z rodziny Enterobacteriaceae. Salmonella jest obecnie najczęściej zgłaszaną przyczyną chorób przenoszonych drogą pokarmową, co czyni ją jednym z najważniejszych testowanych organizmów dla przetwórców żywności.


  • Zapytaj eksperta 3M

    Skontaktuj się dziś z przedstawicielem handlowym 3M, aby zobaczyć, które z kompleksowych rozwiązań 3M do przetwórstwa mięsa nadają się do Twojego laboratorium.

    Zapytaj eksperta 3M

Zamknij  
  • Informacje podane przez Państwa posłużą do udzielenia odpowiedzi na Państwa pytania drogą elektroniczną lub telefonicznie, przez przedstawiciela Neogen lub przez jednego z naszych partnerów biznesowych, któremu udostępniliśmy Państwa dane osobowe zgodnie z Polityką prywatności Neogen.

  • Wszystkie pola są wymagane, chyba że określono inaczej

  • Wybierz jeden
  • Polska
  • (Przytrzymać klawisz [Ctrl], aby wybrać kilka opcji)


  • W konsekwencji połączenia Działu Bezpieczeństwa Żywności firmy 3M z firmą Neogen Corporation i/lub jej niektórymi jednostkami zależnymi („Neogen”) spółka 3M za pomocą tego formularza pozyska od Ciebie pewne dane, które następnie przekaże spółce Neogen i jej podmiotom zależnym. Wypełniając poniższy formularz, wyrażasz zgodę na udostępnienie przez 3M Twoich danych firmie Neogen, aby umożliwić jej kontakt z Tobą. Jeśli nie chcesz, aby Twoje dane zostały przekazane firmie Neogen, nie wypełniaj tego formularza.

  • Polityka prywatności 3M zawiera dokładniejsze informacje oraz opis przysługujących Ci praw ochrony danych. Polityka prywatności Neogen dokładniej opisuje, jak się kontaktować z firmą Neogen oraz jak postępuje ona z danymi osobowymi użytkowników, w tym jak można wyegzekwować prawa do ochrony danych przysługujące użytkownikom.

  • Prześlij

Dziękujemy

Dziękujemy za zainteresowanie. Przedstawiciel ds. Bezpieczeństwa żywności wkrótce się z Państwem skontaktuje.

Our Apologies...

An error has occurred while submitting. Please try again later...