Escherichia coli to Gram-negatywna bakteria z grupy coli, która jest jedną z najczęściej występujących bakterii w układzie pokarmowym człowieka. Znane są konkretne rodzaje bakterii E. coli, które powodują ciężkie zatrucia pokarmowe w przypadku spożycia skażonej żywności. Należą do nich m.in. bakterie E. coli (STEC), produkujące shiga-toksyny (stx). Najczęściej występujący serotyp STEC to E. coli O157:H7, odpowiadający za ponad 75% infekcji na całym świecie wywołanych przez te baterie.
Kontrola szczepów Listeria, w tym Listeria monocytogenes (L. mono), jest kluczowa w każdym środowisku służącym do produkcji żywności. Podczas gdy L. mono nie jest głównym powodem występowania chorób przenoszonych drogą pokarmową, jest nadal jedną z głównych przyczyn śmierci w wyniku chorób przenoszonych drogą pokarmową.
Salmonella wyróżnia się wśród organizmów patogennych dużą częstością występowania. Choroba, którą wywołuje, salmonelloza, jest obecnie najczęściej zgłaszaną przyczyną chorób przenoszonych drogą pokarmową.